Waar sta ik?

Tijdens de opleiding Bewegingstechnologie kan jezelf ontwikkelen op verschillende competenties. Een aantal van deze competenties zal ik op deze pagina toelichten, hoe ik tot een bepaald niveau gekomen ben tijdens de opleiding. 


1. Registreren, modelleren en analyseren

Tijdens de propedeuse en in de hoofdfase heb ik mij ontwikkelt tot niveau D op deze competentie. Dit heb ik gedaan doordat ik in de opleiding verschillende keuzes heb gemaakt wat hielp tot het behalen van dit niveau. In leerjaar 1 kwam het blok registeren en analyseren van bewegen, wat hielp tot een goede basis voor de ontwikkeling van deze competentie. Dit is verder ontwikkeld in de kernen van leerjaar 2 naar niveau C. 

In het derde jaar heb ik een minor gevolgd wetenschap en gezondheidszorg (WEG), waarbij ik een betrouwbaarheidsonderzoek heb uitgevoerd. Dit werd gedaan door de Range of Motion op te meten met sensoren bij de halswervelkolom. Daaruit heb ik geleerd wat alle belangrijke aspecten zijn van het uitvoeren van een onderzoek. Zowel registreren, modelleren en analyseren kwamen terug in deze minor. Het registreren tijdens het opmeten van de data, modelleren tijdens het opstellen van een matlab script voor dataverwerking en analyseren tijdens de dataverwerking en statistiek. 

In leerjaar 3 blok 3 heb ik de keuzevakken 3D-dynamica, Trainingsleer en Orthopedie gevolgd. Vooral 3D-dynamica heeft ook een bijdrage geleverd tijdens de ontwikkeling van deze competentie. Tijdens deze keuzevak heb ik geleerd om 3 dimensionaal bewegingsanalyses uit te voeren. Dit zorgt voor een doorontwikkeling naar niveau E

Tijdens het praktijkleren heb ik met een stage bij het Spine and Joint Centre en The Hague Royals deze geleerde onderzoekende vaardigheden toegepast. Waarbij het belang van onderzoek doen in de praktijk terugkwam en waardoor ik op dit moment op niveau E sta. 

 

Stage The Hague Royals


2. Praktijkgericht onderzoeken

In de praktijk bezig zijn met het onderzoeken vind ik één van de leukste dingen die er zijn. Dit heb ik met BT ook proberen zoveel mogelijk te doen. Voorheen heb ik beschreven dat ik met stages bij The Hague Royals en bij Spine and Joint Centre veel zelfstandigheid en complexiteit heb gecreëerd. Hierbij komt het gedeelte praktijkonderzoeken terug, waarbij een onderzoeksvraag specificeren en deelvragen van belang is. Bij de minor heb ik door middel van het uitvoeren van een literatuuronderzoek ook meegeholpen aan het behalen van niveau D bij deze competentie. Veel dingen analyseren, verwerken en interpreteren heb ik bij alle stages geleerd en toegepast. Bij de minor van science and technology in (adaptive) sports heb ik met Matlab hier een stapje extra op gedaan, doordat hier op een hoog niveau data verwerkt werd. 

Bij de stage van The Hague Royals heb ik ook leren te reflecteren om de resultaten te verwerken en een vertaalslag te maken naar de praktijk. Een duidelijke terugkoppeling geven aan de coach gaf inzichten voor prestatieverbetering en vervolgonderzoek. Ik heb daarom dit niveau volbracht op niveau D. 

Literatuurstudie minor Wetenschap en Gezondheidszorg


5. Ontwikkelen/adviseren

Deze vaardigheden heb ik vooral ontwikkelt tijdens de keuzevakken van BT, ook al weet ik dat ik geen echte ontwikkelaar ben en praktijkonderzoeken leuker vind. Toch vond ik het belangrijk om dit gedeelte ook mee te nemen voor mij persoonlijke groei. 

Bij orthopedie heb ik geleerd hoe je een keuze maakt voor een enkel voet orthese (EVO) en deze door middel van videoanalyse te evalueren. Wat als adviserende rol kon worden toegepast voor mensen die een EVO nodig hebben. Om met mensen in contact te komen en op welke manier je moet communiceren vond ik een interessant gegeven bij deze keuzevak. 

Bij trainingsleer heb ik geleerd om trainingsschema's op te stellen in een periodisering, dit ook een onderdeel van competentie 5 op niveau D. Verder heb ik ook de kennis verbreed van grond motorische eigenschappen en effecten van trainingen. Ik vond dit een zeer interessante keuzevak en heb ik de portfolio met een 8 afgerond. Het portfolio ging over het opstellen van een periodisering voor een professionele roeier in een skiff. 


Minor Wetenschap en Gezondheidszorg

8. Professionaliseren

Bij deze competentie heb ik mezelf ontwikkelt in de verschillende subcompetenties. Zelfstandigheid en complexiteit zijn onderdeel van deze competentie en heb ik ontwikkelt tijdens BT.

Dit heb ik ook gedaan met mijn stages bij Spine and Joint Centre en The Hague Royals. Bij het Spine and Joint Centre heb ik een betrouwbaarheidsonderzoek uitgevoerd bij mensen zonder nekklachten. Het verschil tussen hoog en laag cervicale bewegingen werd geanalyseerd met behulp van IMU's. Dit was de eerste keer dat we een onderzoek zelfstandig uit voerde. Ook heb ik geleerd om te netwerken, het regelen van proefpersonen, inroosteren van proefpersonen en praktijkgericht onderzoeken met deze proefpersonen. Hierbij was een goede planning vereist. Daarbij heb ik met meetings leren vragen stellen en voorbereidend naar een meeting te komen. 

Bij mijn tweede stage heb ik ook geleerd om zelfstandig een onderzoek uit te voeren bij basketballers. Er werd gekeken naar de schotprestaties van professionele basketballers. Een belangrijk aspect wat ik geleerd heb tijdens deze stage, is dat contact met een coach belangrijk is voor de terugkoppeling van analysis. Daarmee heb ik een goede band gecreëerd waardoor er veel met elkaar gecommuniceerd werd en er goed afgestemd kon worden wat week per week gedaan moest worden. Met als resultaat tevredenheid bij de coach en spelers en goede feedback voor het vervolg van mijn studieloopbaan.

Naast de stages heeft de minor ook geholpen, omdat er tijdens deze minor veel gereflecteerd werd en borden vol feedback gegeven werd. De mate van zelfstandigheid werd ook gecreëerd omdat naast een praktijkonderzoek er ook een literatuuronderzoek en journal club is uitgevoerd. Waarbij de journal club een diepe duik was in het beoordelen van de kwaliteit van een artikel.

De complexiteit was dan ook hoog tijdens deze minor en stages en heb ik deze competentie op dit moment op niveau D.